Coeliakie

coeliakieCoeliakie wordt ook wel glutenallergie genoemd. Glutenallergie is een chronische aandoening in het darmstelsel. Personen die glutenallergie hebben, zijn intolerant voor gluten, dit houdt in dat de darmen slecht reageren op gluten.

Personen die coeliakie hebben, zijn allergisch voor gluten. Als personen met deze allergie gluten innemen, zal het darmstelsel beschadigen. Verder zal dit ook andere symptomen geven, zoals misselijkheid, diarree en vermoeidheid. Personen die deze allergie hebben, volgen vaak een glutenvrij dieet. Dit dieet zorgt ervoor dat er geen gluten meer worden gegeten, en de darmen weer herstellen en de klachten afnemen.

Gevolgen van gluten

In de darmwand zitten darmvlokken. Dit zijn uitstulpingen in de darmwand die ervoor zorgen dat de darmwand meer oppervlakte heeft om voedsel op te nemen. Door de gluten zullen deze darmvlokken beschadigen, waardoor ze niet meer functioneren. Het gevolg hiervan is dat er minder darmvlokken zijn en de darmen dus minder voedsel opnemen, hierdoor krijgt de persoon minder voedingsstoffen binnen. Dit zal leiden tot vermoeidheid, door een tekort aan energie, en andere klachten ten gevolge van een tekort aan vitaminen.

Symptomen

Als personen met coeliakie gluten innemen en de darmen dus gluten moeten verteren, dan zullen er op korte termijn zich symptomen uiten. Een veel voorkomende klacht van deze allergie is de chronische diarree. Verder kunnen ook gewichtsverlies, lusteloosheid, slaperigheid, spierklachten, braken en voorkomen. Daarnaast kunnen patiënten ook minder eetlust hebben en last krijgen van een opgezette buik.

Bij jonge personen kan de allergie ook ervoor zorgen dat er een groeiachterstand ontstaat en dat de persoon later in de puberteit komt.

Behandeling

De enige behandeling van deze allergie, is het volgen van een glutenvrij dieet. Tijdens dit dieet eten patiënten alleen producten en gerechten die volledig glutenvrij zijn. De darmen zullen al snel tot rust komen en herstellen, nadat de patiënt begonnen is met dit dieet. In de meeste gevallen zullen patiënten al binnen enkele weken verbetering zien, in sommige gevallen zullen de patiënten pas na een aantal maanden minder last krijgen van de klachten.

Bij sommige allergische personen is slechts één broodkruimel genoeg om de klachten terug te krijgen. Het is dus belangrijk dat dit dieet zorgvuldig en correct wordt uitgevoerd. Personen die dit dieet volgen moeten daarom ook nauwkeurig hun gerechten bereiden en hun producten uitkiezen. Er is gebleken dat personen die een glutenvrij dieet volgen, minder kans hebben om darmkanker te krijgen. Een glutenvrij dieet werpt dus zijn vruchten af.

About Author

admin